
De duurzame stappen
Het Dutch Ladies Open neemt elk jaar stappen om het evenement te verduurzamen. Ook doen we steeds nadrukkelijker een beroep op toeschouwers om bij te dragen aan een duurzaam Dutch Ladies Open. Duurzaamheid doe je samen!
Het Dutch Ladies Open* wordt sinds 2020 georganiseerd door de NGF. Ben je nieuwsgierig wat wij doen om het DLO te verduurzamen? Lees dan verder.
Mobiliteit
Er is genoeg plek om je fiets te stallen.
Bij de cateraar waarmee we werken staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Foodtrucks (de Revival Trailers) worden elektrisch vervoerd. Er wordt niet gewerkt met vele losse specifieke leveranciers maar met een cross-docksysteem en partner Hanos levert in één keer alle producten uit. Dat scheelt vooral veel logistieke bewegingen. Dezelfde vrachtwagen wordt gebruikt voor het transport van materialen, ook dat scheelt veel onnodige kilometers en uitstoot.
De speelsters worden aangemoedigd om met ander vervoer naar Nederland te komen dan met het vliegtuig, mocht dat mogelijk zijn. De week voor het DLO van 2025 is de Ladies European Tour in Korea. In de week na het DLO is het in Evian, nabij Genève.
Toeschouwers en vrijwilligers die ver weg wonen worden aangemoedigd om met openbaar vervoer naar de Goyer Golf & Country Club te komen.
Toeschouwers en vrijwilligers in de regio worden aangemoedigd om met de fiets naar de Goyer Golf & Country Club te komen.
Toeschouwers en vrijwilligers die wel met de auto komen, worden aangemoedigd om te carpoolen met vrienden of om anderen vervoer aan te bieden via de applicatie van Slinger. De Slinger-informatie is te vinden op de pagina Auto & route.
Toeschouwers en vrijwilligers die wel met de auto komen, parkeren bij de publieksparkeerplaats en lopen vandaar naar het evenement (4 minuten).
De pendel tussen het hotel en de golfbaan voor de speelsters is een 23-zits elektrische buggy.
Afval en materialen
Het Dutch Ladies Open produceert de afgelopen jaren al zeer weinig afval. Het doel is om de hoeveelheid afval nog verder te reduceren.
Sinds 2023 worden er geen plastic bordjes gebruikt. Voor publiek wordt het eten wordt geserveerd in biologisch afbreekbare bamboe bakjes.
Van het gebruikte frituurvet wordt HVO100-diesel gemaakt, dat gebruikt wordt in de agrarische sector en voor aggregaten.
Sinds de NGF het toernooi organiseert, 2021, wordt papier gescheiden van restafval.
De Titleist-golfballen die op de drivingrange worden gebruikt zijn niet geschikt om opnieuw ingezet te worden op toernooien van de Ladies European Tour. Maar de ballen krijgen al sinds 2021 een tweede leven. Ze worden gedoneerd aan GOLF RAAK! (voor gebruik bij evenementen) en aan de NGF-jeugdselectie.
Het programmaboekje is sinds 2021 digitaal en niet meer van papier. De plattegrond is te vinden in het digitale programmaboekje. In 2025 hangen er op enkele plaatsen op het terrein posters met een QR-code. De code leidt bezoekers naar het digitale programmaboekje met onder meer de plattegrond.
In 2023 waren er al watertappunten in de baan maar vrijwilligers kregen nog plastic flesjes water uitgereikt. Sinds 2024 worden er helemaal geen plastic flesjes water meer uitgedeeld of verkocht. Speelsters, vrijwilligers en toeschouwers worden verzocht om eigen drinkflessen te gebruiken. Deze kunnen gevuld worden bij tappunten op hole 19, hole 5 en het Crew Café. Voor speelsters staan er in de baan tappunten bij elke tee.
Specifieke evenementmaterialen worden gerecycled, er worden nieuwe producten van gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om niet meer te gebruiken vlaggen, banieren, doeken en banners. Van het oude materiaal worden bijvoorbeeld presentjes voor vrijwilligers en speelsters gemaakt.
De scorekaarten die speelsters en de pro-am-deelnemers gebruiken worden sinds 2024 gemaakt van een duurzamere papiersoort en worden CO2-neutraal geprint.
De prijs van de winnares is gemaakt van een stuk hout dat niet meer gebruikt zou worden.
De catering voor de vrijwilligers wordt georganiseerd door de cateraar van de club. Het servies dat wordt gebruikt is ook van de club en dit jaar gebruiken we dus geen bamboe bakjes.
Specifieke evenementmaterialen worden allemaal gerecycled aangezien de branding en de partners hetzelfde zijn gebleven. Van de materialen die niet meer gebruikt kunnen worden, worden nieuwe producten gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om de niet meer te gebruiken perswand. Daar worden tassen van gemaakt.
Alle vrijwilligers krijgen een ‘out of stock’ polo en een paar sokken die gemaakt zijn van 100% gerecycled materiaal. De speelsters krijgen deze sokken ook met een bidon gemaakt van 100% gerecycled plastic.
De gemeente Eemnes die verzamelt alleen papier en restafval. Zij scheiden zelf, middels computers, plastic uit de restafval.
Alle deelnemers van Beat the Pro krijgt een aandenken dat is gemaakt van gerecycled plastic en is 3D geprint.
We hebben duurzamer touw gevonden voor het ropen van de golfbaan. De NGF gebruikt elk jaar hetzelfde touw tot er vernieuwing nodig is of vult de voorraad aan.
Inkopen, eten en drinken
Het cateringaanbod voor het publiek is sinds 2024 uitgebreid met gezonder eten. Er is bijvoorbeeld een foodtruck met pokébowls (maaltijden met rijst, vis en groente) aanwezig zijn.
Op twee van de zeven dagen dat er in het Crew Café eten en drinken wordt geserveerd voor vrijwilligers zijn de maaltijden volledig vegetarisch.
Energie
De organisatie wil graag overschakelen op generatoren die op zonne-energie of batterijen draaien. Door de vele bomen op huidige locatie is dat niet mogelijk. Op dit moment worden er bij elk DLO drie tot vier generatoren gebruikt die HVO-diesel gebruiken. HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval. De organisatie verdiept zich in een betere oplossing. De batterijen nemen enorm veel ruimte in, moeten s ’nachts worden opgeladen en het kost veel energie om deze naar het evenement te vervoeren. Per saldo is deze optie (nog) niet veel duurzamer.
De buggies worden via de netstroom van de Goyer opgeladen. De Goyer gebruikt 100% windenergie.
Samenleving, diversiteit, inclusie
Er is in de toernooiweek (in 2025 op woensdag 14 mei) een pro-am waarbij getalenteerde Nederlandse meisjes samen spelen met de internationale speelsters van de Ladies European Tour. Deze meiden zijn tussen de 8 en 18 jaar oud.
Bij de kinderactiviteiten van GOLF RAAK! op het evenement worden ook schoolklassen en BSO-groepen uit de regio Hilversum betrokken. In 2024 hebben ongeveer 100 kinderen, onder wie een grote groep kinderen van lokale basisscholen en sport-BSO's, het Funpark van GOLF RAAK! bezocht.
De toernooifaciliteiten zijn rolstoeltoegankelijk.
En natuurlijk doen we ook dit ...
Wat betreft de locatie: alleen banen met een GEO-certificaat komen in aanmerking voor het Dutch Ladies Open. De Goyer Golf & Country Club heeft dit certificaat sinds 2013. Het is een internationaal erkend keurmerk voor clubs die bewust omgaan met natuur en milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Zoals er GEO-certificering is voor golfclubs, zo zijn er ook certificeringen voor grote sportevenementen waaronder golftoernooien. Met een duurzaamheidskeurmerk bewijst een organisatie bewust om te gaan met natuur en milieu en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het DLO streeft ernaar om in 2025 over een duurzaamheidscertificaat te beschikken. We handelen nu al zeer duurzaam maar met een certificaat leggen we dit officieel vast. Bovendien leggen we dan ook meteen onze doelstellingen voor de komende jaren officieel vast. Mocht het DLO 2025 gecertificeerd worden, dan horen we dit tijdens het toernooi.
De afdeling Duurzaam Golf van de NGF organiseert bij elk Dutch Ladies Open bijeenkomsten over zaken als duurzaam golfbaanbeheer en biodiversiteit. De vertegenwoordigers van golfclubs en -banen die deelnemen aan de bijeenkomsten mogen na afloop gratis het DLO bezoeken. Deze groep zal ook een natuurwandeling krijgen van een lid van de Goyer. Zij is natuurillustrator en gediplomeerd IVN-natuurgids.
Op de zaterdag zullen er drie natuurwandelingen worden aangeboden door een natuurillustrator en gediplomeerd IVN-natuurgids. Zij zal laten zien wat er zoal groeit en bloeit op de Goyer Golf & Country Club.
Dit jaar zullen we een monitor gaan invullen om te meten wat de CO2 footprint is van het Dutch Ladies Open.
De NGF laat door KIWA een audit uitvoeren met als doel om een duurzaamheidscertificaat te behalen (ISO 20121 certificaat).
Communicatie
GOLF.NL, het NGF-kanaal voor golfers, besteedt elk jaar aandacht aan het DLO en duurzaamheid. Voorbeelden hiervan:
Interviews met ambassadrices van Celebrating the Green (speelsters van de Ladies European Tour die als duurzaamheidsambassadeurs optreden).
Interviews met clubvertegenwoordigers en externe experts over duurzaam golfbaanbeheer.
Aandacht voor gezondheid (beweging, voeding, bescherming tegen de zon).
In het digitale programmaboekje wordt een hoofdstuk aan duurzaamheid gewijd en op de website van Dutch Ladies Open is een pagina over duurzaamheid te vinden.
Op de schermen die te vinden zijn op het Dutch Ladies Open zullen we laten zien wat de NGF aan duurzaamheid doet tijdens die evenement.
Het Dutch Ladies Open van 2024 is bekroond met een mooie prijs. Het evenement won bij de jaarlijkse seizoensopening van de Ladies European Tour de Sustainability Initiative Award. www.ngf.nl/over-de-ngf/nieuws/2025/jan/award-duurzaamheid-dutch-ladies-open-golf
Lees hieronder het beleid voor Duurzaamheid.
*De NGF is sinds 2020 organisator van het Dutch Ladies Open. Het DLO van 2025 wordt gespeeld van 16 tot en met 18 mei. In de jaren 2021 tot en met 2023 werd het DLO gespeeld onder de naam Big Green Egg Open. Sinds 2024 heet het toernooi Dutch Ladies Open. In 2020 werd het kampioenschap afgelast vanwege Covid-19.